Ga je binnenkort als ZZP-er aan de slag? Dan is het belangrijk om je goed te verzekeren. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Maar we begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet met alle verzekeringen die er zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste verzekeringen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je gemakkelijk zien welke verzekeringen je nodig hebt en welke niet.
Er is eigenlijk maar één verzekering verplicht en dat is een ziektekostenverzekering. Het kabinet is nu bezig met het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers, maar dit zal waarschijnlijk pas in 2024 in gaan. Een ziektekostenverzekering is voor iedereen verplicht. Het maakt dus niet uit of je ZZP-er bent of in loondienst. Naast de premie betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage via de belastingaangifte. Een ziektekostenverzekering is zeer belangrijk, vooral wanneer je een zwaar beroep uitoefent. Bij een goede ziektekostenverzekering zijn behandelingen van bijvoorbeeld een fysio- of manueel therapeut compleet gedekt.
De arbeidsongeschiktheidsverzekering is belangrijk om naar te kijken als ZZP-er. Vooral wanneer je een fysiek beroep hebt. Dat is ook de reden waarom de overheid deze verzekering verplicht wil gaan stellen. Wanneer je een ongeluk krijgt of een ziekte dan kun je ineens arbeidsongeschikt worden, waardoor je geen inkomsten meer hebt. Als ZZP-er heb je geen recht op een uitkering van de overheid en moet je hier zelf een verzekering voor hebben afgesloten of een spaarpotje voor hebben gemaakt. Veel ZZP-ers kiezen ervoor om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten en zelf een spaarpotje hiervoor op te bouwen. Dat kan, maar het vraagt wel de nodige discipline.
Wij raden je wel aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Vooral in de bouw vragen veel bedrijven tegenwoordig een bewijs dat je een dergelijke verzekering hebt. Daarbij blijkt dat veel mensen het spaarpotje zelf niet opbouwen en in grote problemen komen wanneer er iets gebeurt.
De naam zegt het al: een aansprakelijkheidsverzekering dekt je wanneer je aansprakelijk gesteld wordt voor schade of bij een ongeluk. Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt je wanneer er materiële- of letselschade is tijdens je werk. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je de laptop van een klant kapot laat vallen of iemand tijdens het werkt raakt. Het is dan belangrijk om goed verzekerd te zijn zodat je de schade kunt vergoeden.
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is belangrijk voor ZZP-ers in de zorg. Een verkeerde beslissing kan voor je patiënt nare gevolgen hebben en hiervoor wil je zeker gedekt zijn.
Een rechtsbijstandsverzekering heb je nodig wanneer je een conflict hebt met een klant of andere partij. Dit kan zijn over een contract, vergunning of schade. Het is handig om iemand met juridische kennis te hebben en daarom is de keuze voor een rechtsbijstandverzekering snel gemaakt.
Je bedrijf kan zomaar ineens stil komen te liggen. Dit kan komen door een brand, waterschade of andere oorzaak. Bij een bedrijfsschadeverzekering ben je dan gedekt voor de vaste lasten, zodat je niet in de problemen komt.
Deze is vooral voor bedrijven met voorraad van belang. Bij een brand of inbraak heb je schade die je graag vergoed wilt zien. Een opstalverzekering dekt de schade aan je bedrijfspand. De inventarisverzekering dekt de machines of gereedschappen waar je mee werkt en met de goederenverzekering is je voorraad gedekt. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen wordt de goederen- en inventarisverzekering als één verzekering gezien.
Kijk wel goed welke je nodig hebt van deze verzekeringen. Werk je vanuit huis? Dan is een particuliere inboedelverzekering meestal wel genoeg. Laat je dus goed informeren.
Heb je een auto van de zaak? Dan is een zakelijke autoverzekering verplicht. Staat de auto op je eigen naam? Dan mag je hem ook als particulier verzekeren, maar hier zitten wel regels aan. Als je de auto privé hebt gekocht dan zit er vaak een limiet aan de zakelijke kilometers. Boven een bepaald aantal kilometers ben je dan verplicht om een zakelijke autoverzekering te nemen.
Dit is de zogenaamde CAR verzekering die geldt voor de bouw. Als je als aannemer, installateur of metselaar werkt is de Construction Allrisk verzekering een aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je bent dan extra verzekerd voor schade aan de bouwmaterialen, hulpmaterialen zoals steigers en gereedschappen en eigendommen van je opdrachtgever. Maar ook stormschade valt hieronder.
De bovenstaande verzekeringen kunnen belangrijk zijn voor jou als ZZP-er. Kijk dus goed naar welke verzekeringen voor jou van belang zijn. Heb je vragen? Dat begrijpen wij zeker, neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.